Als leider word je geacht open te staan voor anderen en tegelijkertijd moet je het zelf ook allemaal beter weten. Je moet dienend, maar ook sturend zijn. Besluitvaardig en meevoelend. Je bevindt je als het ware in een constante paradox, die op den duur zijn tol kan eisen. Om de rol van leidinggevende bezield en effectief te blijven vervullen is moed en zelfinzicht nodig. Moed om jezelf te laten zien, en vanuit eigenheid te kunnen leidinggeven.
De leergang Leiderschap & Macht ondersteunt leidinggevenden bij het (terug-) vinden van de kern van hun persoonlijk leiderschap. Wij nemen jou mee naar de ‘bright en dark side of leadership’. Het biedt inzicht in vaste patronen die niet meer werken en het effect daarvan op jou als leider en jouw professionele werkomgeving. Centraal staat het daadwerkelijk beleven. In de leergang speelt daarom het beeld in de vorm van fragmenten uit films en documentaires een belangrijke ondersteunende rol.
Het programma
De opzet
Het programma van de leergang Leiderschap & Macht is onderverdeeld in twee blokken:
I: The dark side; de schaduwkant van leiderschap
II: The bright side; inspireren en grenzen verleggen.
Tijdens het programma worden zeven thema’s behandeld die van belang zijn bij leiderschap. Wij werken met beelden, imaginatieoefeningen, intervisie en beeldpresentaties van de deelnemers zelf.
- Licht en donker charisma, narcisme en machtswellust
- Wankelend leiderschap en macht
- Hanteren van irrationele processen
- Inspirerend en verbindend leiderschap
- Effectief teamleiderschap
- Coachend leiderschap
- Leiderschap en de betekenis van werk
De doelgroep
Het programma is voor leiders die hun stijl van leiding geven tegen het licht willen houden en hun bezieling willen versterken. Maximale groepsomvang bedraagt 10 deelnemers. Niveau; HBO en Academisch.
De kracht van het beeld
Films zijn een bijzonder krachtig middel om leiders op een toegankelijke en tegelijkertijd indringende manier te confronteren met hun rolmodellen. Positieve rolmodellen bieden de gelegenheid om de kunst af te kijken. Negatieve rolmodellen helpen leiders het disfunctionele gedrag bij zichzelf te herkennen en te vermijden. Het laat ook zien hoe verleidelijk het proces kan zijn waarin je als leider wordt meegesleept als je onder druk komt te staan of succes of macht naar het hoofd stijgt.
Het programma is ontwikkeld door Rozemarijn Dols, de auteur van Houston we’ve got a problem. Dit boek vormt de basis van het programma.
Beelden komen op een dieper emotioneel niveau binnen, waardoor het een grote impact heeft. Films en documentaires bieden een schatkist aan metaforen, inspiratie, waarschuwing, spiegel voor persoonlijke en zakelijke ontwikkeling, bewustwording en leiderschap. Kijken en luisteren naar (beeld) verhalen vormt de basis voor de narratieve psychologie en storytelling. Dit speelt een belangrijke rol bij cultuurverandering en organisatieontwikkeling.
Trainers van De Nieuwe Verdieping zullen de opleiding verzorgen. In de loop van hun jarenlange trainerschap zijn zij het medium film steeds meer gaan hanteren in hun begeleiding en advisering, ter versterking van leiderschapsontwikkeling.
Locatie, kosten en planning
Locatie: DOLSHOUSE, Kerkstraat 33, Amsterdam
Kosten: € 1.600,–. ( incl. boek Houston, we’ve got a problem)
Studiebelasting: Alleen contacturen.
Studiemateriaal: is inclusief en wordt eigendom van de deelnemer.
Data 2021: voorjaar en najaar
Programma bestaat uit 2 x 5 dagdelen inclusief avondprogramma, uitgebreide info is op te vragen bij
dols@denieuweverdieping.nl